Skip to content

Aile Bakanlığı’nda bile kreş yok!

April 22, 2015

KEİG Platformu’ndan Gülnur Elçik, çoğu belediyenin kreş hizmeti sunmadığını ama annelik eğitimi verdiğini vurgulayarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda bile kreş olmadığını ifade etti.

banner_1

BURCU KARAKAŞ

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu önceki gün Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), UNICEF, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve BM Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte “Erken Çocukluk Bakım ve Eğitim Hizmetleri” adıyla İstanbul’da bir panel düzenledi. KEİG Platformu’ndan Nihal Şirin Pınarcıoğlu, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında 6 yaş altı çocuk bulunan hane sayısı bakımından Meksika’dan sonra yüzde 35 ile ikinci sırada yer aldığını söyledi. Pınarcıoğlu ayrıca, TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 0-5 yaş arası çocukların bakımını annelerin üstlenme oranının yüzde 89.6, bu oranın babalarda ise yalnızca 1.5 olduğunu ifade etti. KEİG yetkilisi, iş hayatını terk eden kadınların gerekçeleri arasında ilk sırada çocuk bakımı ve eğitimi olduğunu dile getirdi.

‘Erkekliği ıslah etmek’

KEİG Platformu’ndan Gülnur Elçik ise çoğu belediyenin kreş hizmeti sunmadığını ama annelik eğitimi verdiğini vurguladı. Elçik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bile kreşi olmadığını, Çalışma Bakanlığı’nın ise zemin katın altında, tek penceresi bulunan bir kreşi olduğunu anlattı. Babaların çocuk bakımındaki rollerine de değinen Elçik, “Kadınlar, ‘Adamlar neden bakmıyor bu çocuklara’ diye şikayet ediyor” dedi. AÇEV’de 1996 yılından beri yürütülen Baba Destek Programı’nı anlatan Hasan Deniz ise babalık rollerinin erkeklik mitleri sorgulanmadan dönüştürülemeyeceğini vurguladı. İlgili babalığı inşa etmek için öncelikle “Baban gibi ol”, “Baban kızar” gibi söylemlere neden olan ‘erkekliği’ ıslah etmek gerektiğini belirten Deniz, babaların sadece çocuklarıyla oyun oynayarak vakit geçirmesinin babalık görevi açısından yeterli olmadığına, yedek kıyafet alma, çocuk beslenmesinde sorumluluk alma gibi konuların da önemine dikkati çekti. Deniz, “Çocuğun ailede nasıl bir iş bölümü deneyimlediği, çarşafı kim topluyor, yemeği kim ısıtıyor gibi, toplumsal cinsiyet rolleri açısından çok önemli” diye konuştu.

http://www.milliyet.com.tr/aile-bakanligi-kresten-yoksun-gundem-2047782/

No comments yet

Leave a comment