Skip to content

“Niye paramızı çalıp bizi dövüyorlar?”

November 11, 2014

“Yunanistan ve Türkiye Arasında Frontex: Geri Çevrilme Sınırı” başlıklı raporda Ege Denizi’nde göçmenlerin yaşadığı çarpıcı hak ihlali iddialarına yer verildi. Raporda, Yunan sahil ekiplerinin Suriyeli göçmenleri dövdüğü, hamile bir kadına tekme atıldığı ve bebek mamasının denize döküldüğü belirtiliyor.

göç1

BURCU KARAKAŞ 
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu ve Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı, Türkiye-Yunanistan sularında yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. İnsan Hakları Derneği tarafından geçtiğimiz hafta “Yunanistan ve Türkiye Arasında Frontex: Geri Çevrilme Sınırı” başlığıyla yayınlanan raporda çarpıcı tespitler yer aldı.

191 ölüm 33 kayıp
AB’nin dış sınır yönetiminden yetkili kurumu Frontex kaynaklı ihlallerin yer aldığı araştırma için 2013 yılında Ekim ve Kasım aylarında Ankara, İstanbul, İzmir, Midilli ve Atina’da görüşmeler gerçekleştirildi. Rapora göre, Ağustos-Aralık 2012 tarihleri arasında sadece 4 bin 100’ü kaçak olmak üzere yaklaşık 65 bin göçmen tutuklandı. Ayrıca, 2012’nin başından Mayıs 2014’e kadar Ege Denizi’nde 18 deniz kazası oldu. Bu kazalarda, 191 kişi hayatını kaybetti, 33 kişi ise kayboldu. Rapordan satırbaşları şöyle:

Kanun ihlal ediliyor
“İki ülke arasındaki sınır çizgisinde ya da Türk sularında Yunan sahil güvenliği tarafından bir tekne tespit edildiğinde Yunan sahil güvenliği Türk meslektaşlarından gemiyi durdurmalarını isterler. Yunanistan’ın ‘erken’ tespiti, Türkiye’nin işbirliği ile birlikte insanların Yunan kara sularına ulaşmalarını engellemektedir. Türkiye, kendi sularındaki tekneleri durdurarak herkesin bir ülkeyi terketme hakkı olduğu prensipini ihlal etmektedir. Yunanistan da bu ihlallere dahildir. “Erken tespit” ve “caydırma” teknikleri uluslararası mülteci kanununu ihlal etmektedir.”

16 binden 150’ye düşüş
“Yasadışı sınır dışı etmeler kara sınırında da yaşanmaktadır ancak en çok “geri-itme” denizde yaşanıyor. Bunun sebebi, kara sınırlarında artan gözetim sonucu daha büyük sayıda göçmenin deniz yoluyla gelmesidir. Atina’daki BMMYK ofisine göre, Evros kara sınırında tespit edilen göçmenlerin sayısı Ocak-Mayıs 2012 süresince 16 bin iken 2013’ün aynı ayları boyunca 150’ye düşmüştür.”

Kötü muamele gösterildi
“2012’nin ilk 5 ayı boyunca Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin Mültecilere Destek Programı sınırın Türkiye tarafında Edirne alıkoyma merkezinde tutulan yaklaşık 500 kişi tarafından aranmıştır. Bu insanlar sınırın Yunanistan tarafına ulaştıklarını ve gözaltı için geri Türkiye’ye getirildiklerini iddia etmektedir. Bu yasadışı operasyonlar süresince Yunan sahil güvenliği kötü muamele sergilemişlerdir.”

Sahil ekipleri dövdü
“Heyet, Yunanistan’a deniz yoluyla ulaşmaya çalışan ve Yunan sahil güvenliği tarafından geri itilen iki Suriyeli adamla bireysel olarak ve ayrıca 15 kişilik bir grup ile görüşme yaptı. Bir adam Türkiye’ye gönderilmeden önce Samos’ta birkaç gün alıkonulmuş ve dövülmüştü. Ege Denizi’ni çocukları ile geçmeyi deneyen aileler, Yunan sahil güvenliği tarafından dövüldüğünü, vücut aramalarına maruz kaldıklarını ve kişisel eşyalarının çalındığını söylediler. Bir kız çocuğu, denizdeki deneyimi sonrası kabuslar görmeye devam etmektedir. Tekneye karısı ve 7 aylık bebeği ile binen Suriyeli bir adam heyete, tüm paraları ve diğer değerli eşyalarının Yunan sahil güvenliği tarafından çalındığını, karısının herkesin önünde erkek bir sınır koruması tarafından vücudunun arandığını ve bebeğin tüm mamasının denize atıldığının anlattı. 40 yaşlarında Suriyeli adam, “Yunan sahil güvenliği niye bizi sadece geri göndermiyor? Niye paramızı çalıp bizi dövüyorlar” diye sordu.”

Hamileyi tekmelediler
“Hamile bir Somalili, Yunanistan’da olan kocasıyla birleşmek için deniz sınırını geçmeye çalışmıştır. Geleneksel bir evlilik yaptıkları için kadının evliliklerini kanıtlayacak hiçbir belgesi yoktur. 6 aylık hamile olan kadın denizde Yunan sınır güvenliği tarafından dövülmüştür. Kadın heyete tekmelendiği yerlerdeki yaraları gösterdi. Geçen iki yıl içinde artan sayıda Afgan, Türkiye’den koruma talep etmektedir. Ekim 2013’ün sonunda yaklaşık 25 bin Afgan sığınmacı Türkiye’deki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde kayıt ya da ön kayıt yaptırmıştır.”

http://www.milliyet.com.tr/-hamile-kacaga-yunan-tekmesi–gundem-1967897/

No comments yet

Leave a comment